
Allerede som 19-åring hadde den unge, ambisiøse Fritz C. B. Hellstrøm blitt autorisert som pianostemmer i Sveriges Radio. Men etter et lærlinge-opphold på den berømte C. Bechstein-fabrikken en gang på 30-tallet, fødtes tanken om å starte sin egen pianofabrikk. Han begynte tidlig å tegne og planlegge det 117 cm høye pianoet han ville lage. Det var først da han møtte den norske sykkelfabrikkeieren Jonas Øglend, at det ble fart i sakene. Da Fritz fortalte om drømmene sine, sa Øglænd at han måtte heller prøve lykken i Norge i stedet. Der var det nemlig mye færre pianokonkurrenter.
Hellstrøms fornemmelse for klang
Allerede som 19-åring hadde den unge, ambisiøse Fritz C. B. Hellstrøm blitt autorisert som pianostemmer i Sveriges Radio. Men etter et lærlinge-opphold på den berømte C. Bechstein-fabrikken en gang på 30-tallet, fødtes tanken om å starte sin egen pianofabrikk.
Han begynte tidlig å tegne og planlegge det 117 cm høye pianoet han ville bygge. Det var først da han møtte den norske sykkelfabrikkeieren Jonas Øglend, at det ble fart i sakene. Da Fritz fortalte om drømmene sine, sa Øglænd at han måtte heller prøve lykken i Norge i stedet. Der var det nemlig kun en pianofabrikk som bygget fra bunnen av, det var J.Knudsen i Bergen.
Det første pianoet – modell 17
I 1946 forlot Fritz derfor familie og fedreland og dro over grensen til nabolandet. I låven på Hellerud gård utenfor Oslo sentrum startet han F. Hellstrøm flygel & pianofabrikk. Det var der det aller første klaveret «F. Hellstrøm, mod. 17» kunne høres.
Etter noen år flyttet de inn i nye lokaler i Sandstuveien på Brattlikollen, der bedriften holder til den dag i dag. De sysselsatte på det meste 30 heltidsansatte som bygget 6000 Hellstrøm-pianoer før produksjonen ble nedlagt i 1980. Da hadde konkurransen fra asiatiske pianoer og elektriske orgler blitt for sterk for håndlagde instrumenter fra Norge.
Gutten har godt øre
Men lenge før det, på midten av 60-tallet, møtte Fritz bokselgersken Reidun på en messe i Oslo. Hun falt pladask for den belevne herren fra Stockholm, og de giftet seg i 1968. Hun hadde med seg to sønner inn i ekteskapet. Den yngste, Trond på 11 år, spilte fløyte og hadde en vakker sangstemme. Det viste seg etter hvert at han også hadde et godt øre for kvinter og terser. Dermed begynte han allerede som 17-åring å stemme pianoer. Etterhvert ble han mer og mer involvert i de ulike delene av stefarens bedrift. Og fra 1980 overtok han hovedansvaret for restaureringsarbeidet med eldre pianoer og flygler.
Trond Hellstrøm og Bechstein
Da Fritz Hellstrøm døde i 1985, overtok Trond en vaklende bedrift, som ikke hadde tatt høyde for at tiden som pianofabrikk var over. Fra da ble satsningsområdene vridd mer over på import, kjøp, salg og restaurering av brukte instrumenter.
Rett før jul i 2007 ble sirkelen på en måte sluttet. Da fikk Hellstrøm Flygel & Piano ansvaret for import fra legendariske C. Bechstein i Tyskland. Det var altså de samme kvalitetsinstrumentene som inspirerte Fritz til å starte pianofabrikk den gangen for snart 100 år siden.
Les C. Bechstein sitt intervju med Trond S. Hellstrøm her.
Bechstein - Nyskapende i to århundrer
Bechstein tilhører elitedivisjonen av verdens pianoprodusenter. Konsertflyglene deres er foretrukket av mange profesjonelle konsertpianister for den distinkte og klare tonen, det perfekte anslaget og balansen mellom den kraftige, dynamiske og syngende lyriske klangen. Derfor er Hellstrøm stolte av å være eneste norske forhandler av disse høykvalitetsinstrumentene.
Bechstein ble grunnlagt i 1853 av den tyske pianomakeren Carl Bechstein. Etter å ha studert fransk og engelsk klaverbyggerkunst, innså han at musikerne i hans samtid ønsket et klaver som kledde både en kraftig virtuos spillestil og et mer lyrisk uttrykk. Hans ekspertise og hans forståelse for de musikalske trendene i samtiden og musikernes behov.
I en tid med stor teknologisk utvikling innen pianoproduksjon ønsket han å bygge et instrument som skilte seg fra de mer tradisjonelle pianoene i Berlin. Gjennom solid håndverk og støtte fra anerkjente pianister ble Bechstein raskt en av Europas ledende pianoprodusenter, og innen århundreskiftet produserte selskapet over 5 000 pianoer i året og hadde over 1000 ansatte.
Fremtidsrettet utfordrer
De to verdenskrigene og den økonomiske depresjonen førte til store utfordringer for selskapet, men det klarte å holde håndverkstradisjonen i hevd. I 1963 ble Bechstein kjøpt av Baldwin, som i 1986 solgte det videre til klaverbygger og forhandler Karl Schulze.. Schulze og hans medarbeidere hadde store ambisjoner med bedriften og gjennomførte en økonomisk og teknisk restrukturering av selskapet. Siden har C. Bechstein vokst, utviklet nye modeller, og overtatt merkevarene Euterpe, W. Hoffmann, Zimmermann og tsjekkiske Bohemia.
I dag er Bechstein en fremtidsrettet fabrikk som kombinerer førsteklasses håndverk med state-of-the-art teknologi. De har et eget kompetansesenter for klaverbygging, som driver med forskning, utvikling og kvalitetssikring av produksjonen. Her skapes utsøkte instrumenter for små og store kunstnere.
Med sitt brede utvalg av merker og kvalitetsnivåer gjør C. Bechstein pianospill attraktivt og økonomisk overkommelig for de fleste. De tilbyr alt fra prisgunstige nybegynner-pianoer til de ypperste av konsertflygler.










